dimecres, 16 de maig del 2012

Llenguatge i Internet




¿Augura la baja calidad de los estándares en el correo electrónico el fin de la alfabetización y de la pronunciación tal como la conocemos hoy? ¿Presagia Internet el nacimiento de una nueva era de la tecnojerga? ¿Se perderá creatividad lingüística y flexibilidad a cambio de homogenización? 
Crystal, 2002, pàg. 12


Aquestes són algunes de les preguntes que es fan alguns autors respecte a l’impacte que està tenint Internet sobre el llenguatge. David Crystal, en el seu llibre El lenguaje e Internet, adopta una visió optimista i afirma que la ciberparla (Netspeak)  mostra propietats tant de la parla com de l’escriptura que s’han incorporat per selecció i adaptació. En aquest sentit, estem davant d’un genuí “tercer mitjà” (pàg. 63) amb una singularitat i creativitat específica.


Una reflexió interessant, entre moltes altres, que fa Crystal és la de perquè tenim tant d’interès en fer servir emoticons, majúscules, signes de puntuació, etc, per suplir la manca d’emoció que caracteritza la ciberparla quan el llenguatge escrit ha estat sempre ambigu, donada la seva omissió de l’expressió facial i la seva incapacitat d’expressar tots els trets d’entonació i prosòdia de la parla. Sembla que la resposta té a veure amb la immediatesa de la interacció en la Xarxa (pàg. 53). En l’escriptura tradicional hi ha temps per a construir oracions que aclareixin l’actitud personal de qui les enuncia, en canvi, en la ciberparla no ens parem a fer-ho.


Crystal analitza el llenguatge que es fa servir a Internet, en correus electrònics, xats i la web en general i com aquest s’està adaptant a les noves necessitats que imposa l’ús d’aquesta tecnologia en la vida diària. Per exemple, si per alguns l’ús d’abreviatures en la ciberparla és un signe d’atac al llenguatge i de poca qualitat de la comunicació, Crystal ho veu com un mecanisme de creativitat davant un nou mitjà molt més dinàmic que l’escriptura tradicional. En aquest sentit, els usuaris d’Internet busquen un vocabulari que els permeti descriure les seves experiències dins del món electrònic i superar les limitacions que presenta aquesta tecnologia. Com diu Crystal, «la ciberhabla es una variedad de lenguaje en alza que está imbuida de un espíritu creativo y fuerte» (pàg. 82).


  
CRYSTAL, D. (2002) El lenguaje e Internet, Madrid: Cambridge University.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada