dilluns, 28 de maig del 2012

La Blocosfera Catalana


Mercè Molist (1) ens introdueix al món de la Blocosfera catalana, o catosfera (terme inventat per Antoni Ibàñez), on cada dia en trobem més blocs. Malgrat no tenir encara la gran influència social i política que han assolit als EUA, cada vegada s’apropen més aprofitant la manca de mitjans de comunicació en català.

Als EUA, l’any 2001, els blocs van créixer en influència quan uns quants es van especialitzar en política i van tractar temes com la guerra d’Iraq. Tots donaven el seu punt de vista: els de dretes, els d’esquerres, els iraquians i també els soldats americans. Aquests blocs es valoren perquè tracten temes que no surten als mitjans de comunicació tradicionals. L’any 2004 ja es permetia l’entrada de blocaires amb credencials com les dels periodistes i, un any després, la revista Fortune destacava els noms de vuit blocaires que “no es podien ignorar”.

Els blocs catalans neixen l’any 2003, quans apareixen els primers serveis en català d’allotjament de blocs i directoris, i l’any 2004 és quan hi ha l’explosió. Segons Molist, la catosfera està essent clau per fer reviure l’esperit català a Internet, que va començar a decaure a finals dels anys noranta, fruit de l’especulació econòmica i la posterior desinflada de la bombolla. Amb la blocosfera catalana ha renascut la comunitat catalana a Internet.


Alguns blocs en català citats per aquesta autora:


Per comprovar la importància que va començar a adquirir la catosfera, us deixo un vídeo que tracta la reunió que Artur Mas (CIU) va tenir l'any 2007 amb els blocaires catalans més destacats per parlar de la refundació del catalanisme i del paper dels blocs i la catosfera en la societat catalana. 







Bibliografia


(1) Molist, Mercè: La blocosfera catalana
http://www.10.gencat.net/dursi/generados/catala/departament/recurs/doc/cis10_molist.pdf



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada