dilluns, 28 de maig del 2012

Blog.art


Pel que fa al text d’Anna Fuster (1) vull destacar l’apartat que dedica a l’autoria. Si d’entrada podem considerar que l’autoria d’un weblog pertany a una o vàries persones (individual o col·lectiu), cal després tenir en compte els comentaris dels lectors i les referències a altres llocs de la xarxa, que s’integren plentament en el weblog.

El sistema en que un únic emissor es dirigeix a una audiència massiva es dilueix amb Internet. A la xarxa, els emissors també són receptors o lectors, i a l’inrevés. Passem de la unidireccionalitat dels mitjans tradicionals a una bidireccionalitat real.

Pel que fa al concepte de blog.art, Fuster ens recorda que aquesta denominació és fa servir per a designar l’art propi dels weblogs. En aquest cas, tot i haver un petit nombre de persones que utilitzen el blog amb finalitats artístiques, encara no tenen prou rellevància. Els blogs tenen unes especificitats molts concretes i rígides i poden suposar una barrera pels artistes. Així, sembla que aquest format no és, de moment, el més adient per a ser usat en l’àmbit de les belles arts, a excepció de com un vehicle de difusió de les obres. Caldrà estar atents als canvis que es poden produir a la xara i als blogs, els quals podrien obrir noves vies també per a la creació. 











Bibliografia

(1) FUSTER, Anna (2005) Art, territori i cultura dels mèdia. Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona. 

1 comentari:

  1. El concepte d'autoria en els blocs i en qualsevol altre mitjà digital mé so menys col·laboratiu és bastant difús. Crec que serà precisament el debat sobre aquest concepte el que ens ocuparà en un futur, qui i per què podem considerar autor? Perquè de fet, si ens fixem Godard, al qual no crec que ningu dubti en considerar-lo autor, és un mestre d ela copia, la copia i la re-elaboració a partir del material artístic pre-existent.

    ResponElimina