dilluns, 28 de maig del 2012

Blogosfera: les bitàcores i l’audiència. La importància dels enllaços.


"Citar-se o morir. No és que sigui una comunitat endogàmica això dels blogs, però és obvi que, en tractar molts cops temes similars, preferim buscar la cita d’altres blogs que no pas una sui generis a d’altres mitjans. És una viva retroalimentació que ajuda a crear el que hom anomena blogosfera”. Rubèn Novoa (BLOG:RNIA)
 

Enric Gil (1) parla de la importància dels enllaços en la seva tesi doctoral. Segons Gil, bona part de l’audiència dels blocs la constitueixen els mateixos autors. Els hipervincles tenen la capacitat de generar relacions entre blocs i aconseguir audiència, a la vegada que ofereixen un producte de més qualitat. Habitualment, els enllaços envien al lector a altres blocs de temàtica semblant, tot i que també poden adreçar-los a pàgines d’informació general o a les fonts.

Gil afirma que «la importància dels enllaços rau en la idea que la blogosfera és una realitat gràcies als hipervincles i que les estructures socials que es constitueixen parteixen d’un comú respecte a la llibertat total d’expressió, tot i les perilloses tendències endogàmiques».

Segons Glazebrook (citat a Gil, 2005, p.42), és l’abundor d’hipervincles el que ofereix un sentit de comunitat a les bitàcoles, atès que la suma de veus individuals és generadora d’una veu col·lectiva que possibilita una conversa. La blogsfera es converteix així en un conjunt de textos interrelacionats.

 


Bibliografia

(1) Gil, Enric (2005) Blogosfera: les bitàcores i l’audiència [treball de doctorat en línia]. UOC. (Treballs de doctorat; TD05-012) [Data de consulta: 27 de maig de 2012]

1 comentari: